Dzisiaj krótko poruszę temat sałatek i surówek.
Zazwyczaj wrzucamy do nich, co akurat mamy pod rękę - nie bacząc, czy niektóre składniki nam się "nie gryzą" ze sobą, czyli czy nie doprowadzamy do strat składników odżywczych.
Jestem wielką fanką sałatek i surówek - czasem jako cały posiłek, a jeśli nie to na pewno jako dodatek do obiadu.
Co jest ważne przy ich wykonywaniu?
- Świeżość
Pamiętajcie również o myciu warzyw i owoców przed ich obraniem - później już nie należy tego robić.
Starajcie się też również obierać cienko, ponieważ najwięcej składników odżywczych znajduję się pod skórką.
- Zasada niełączenia
POMIDOR + OGÓREK = NIE - pamiętajcie o tym, żeby w waszej sałatce równocześnie nie znalazł się pomidor i świeży ogórek. Naprawdę? Tak! Ogórki zawierają enzym, który niszczy zawartą w pomidorach witaminę C.
- Zapobieganie przed stratami witamin
Do naszych sałatek i surówek dodajmy takie składniki jak: majonez, olej(uu jeszcze zyskujemy dodatek NNKT!), śmietana, jogurt, kefir, czy sos winegret - dzięki nim nasze potrawy będą smaczniejsze a i co najważniejsze straty witamin będą mniejsze i ułatwią nam przyswajanie karotenu.
- Zaszalejmy z przyprawami
Dzięki nim nasze sałatki nie będą mdłe i każdego dnia mogą smakować inaczej - nie znudzą nam się :) Np. cytryna, pieprz, musztarda (uwielbiam!), zioła - ja czasem też dodaję mielone orzechy i łyżeczkę miodu
- Wyższa zawartość witaminy C
Dzięki dodatkom takim jak: koperek, pietruszka, szczypiorek, liście selera naciowego itp. zwiększamy zawartość witaminy C.
- Podanie
Należy je przygotowywać bezpośrednio przed podaniem. Ja zazwyczaj przygotowuję gdy dochodzi mi mięso, ryż czy ziemniaki :)
Szybkie przypomnienie dla zapominalskich!
Dużo witaminy C znajdziemy w: jarmuż, kapusta, brukselka, pomidory, kalafior, kalarepa, papryka, porzeczka, truskawka, poziomka, malina, cytryna, pomarańcza, jagoda, agrest
Dużo karotenu znajdziemy w: owoce i warzywa o barwie żółtej ,pomarańczowej i zielonej :) marchew, dynia, pomidor, szpinak, jarmuż, fasolka, groszek, koperek, szczypiorek, brzoskwinia, morela, melon (pamiętajcie o dodaniu tłuszczu do surówek, sałatek zawierających karoten)
Macie jakieś swoje ulubione sałatki czy surówki? :)
Uwielbiam sałatki i surówki. Mógłbym je jeść tonami. Bardzo ciekawy wpis. Zapraszam do siebie: http://www.studia-walbrzych.edu.pl
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Bardzo praktyczne wskazówki, które na pewno wykorzystam :) Zapraszam do siebie: http://www.slipknot1.pl
OdpowiedzUsuńNie popadajmy w skrajności. Jakoś w krajach Europy Południowej, gdzie lokalnym przysmakiem jest sałatka grecka czy szopska, w której to jak powszechnie wiadomo jest ogórek i pomidor. I wszyscy jakoś są zdrowi i szczęśliwi ;-) Zapraszam serdecznie na swoją stronę: http://www.podnosniki.biz.pl
OdpowiedzUsuńOczywiście, też jestem zdania żeby nie popadać w skrajności, jednak jeśli komuś zależy na wyższej wartości odżywczej sałatki należy o tym pamiętać :)
Usuńpozdrawiam i na pewno odwiedzę :)
Przydatny wpis! Chyba najwyższy czas zrobić sałatkę :)
OdpowiedzUsuń