środa, 13 marca 2013

Chipsy warzywne

Witajcie!

Każdy z nas ma czasem ochotę na chipsy, niestety są one najczęstszym pomysłem na przekąski imprezowe albo do chrupania przed telewizorem.
Zamiast nich jako zdrową przekąskę od czasu do czasu możemy sobie sami przygotować czipsiki.

Wpadłam na ten pomysł, gdy moja koleżanka (pozdrawiam :P ) wyznała mi, że ma ochotę na chipsy, pomyślałam więc o innym rozwiązaniu. Przejrzałam kilka blogów kulinarnych i właściwie na każdy z nim znajduje się ten sam przepis, ja go jedynie trochę urozmaiciłam.

Chipsy takie można wykonać z różnych warzyw - marchewka, seler, ziemniak, buraki itp - oraz w różnych kształtach.


Przepis na chipsy marchewkowe:

Marchewki należy dokładnie umyć pod zimną wodą i obrać cienko ze skórki. Następnie tą samą obieraczką   "obierać" plasterki marchewki. Ja wybrałam taki sposób, ale można też cienko pokroić i będą wtedy bardziej okrągłe :)


Do miseczki ze skrawkami dodałam łyżeczkę oleju rzepakowego (mam również oliwę, ale nie umiałam jej otworzyć, więc dziś olej rzepakowy) i wymieszałam. Następnie dodałam chili i słodką paprykę. Możecie dodać inne przyprawy, według upodobań.. może cynamon? :)





Tak przygotowane skrawki na blaszkę i do piekarnika! Ok. 180-200 stopni, a czas pieczenia (ok. 15-25 min) zależy od tego czy chcecie mieć czipsiki bardziej chrupiące czy nie. Ja wybieram stan pośredni! Smacznego!


Nie dość, że zdrowo to jeszcze mniej tłuszczu!

Ps. Ups chyba przesadziłam z chili... ;)

2 komentarze:

  1. Zapowiada się świetnie. Jak zrobię doktorat z obsługi mojego piekarnika, to wypróbuję. Fajny pomysł, wydaje mi się, tak na - że tak powiem - sucho:) czyli bez wypraktykowania...Pozdrawiam ic zekam na inne pomysły. R.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada fajnie ,mam ochotę też wypróbować. dzisiaj już za późno ale jutro czemu nie?

    OdpowiedzUsuń